HEJ - привіт- H I- hei - WITAJ







* Z JEDNEJ CIENIUTKIEJ NITKI-RODZI SIĘ ARCYDZIEŁO *



niedziela, 14 grudnia 2014

X-MAS candy



                                            X  -  MAS

               Widzimy ten napis i wiemy, że Święta tuż , tuż .
Robi nam się cieplej w sercu, wyciągamy nasze ozdoby zeszłoroczne i polujemy na nowe zdobycze ...

                                 Robicie pierniki , pieczecie  ?    
       Jeśli tak, to zapraszam Was do zabawy  ;)) 
                    Razem z Karo , zapraszamy na *literkowe foremki*. Wiem, że zabiegani jesteście, ale mała przerwa, w tym czasie przed-Świątecznych szaleństw, nikomu nie zaszkodziła. Powodzenia.




                Nie wystarczy napisać w komentarzu, że macie ochotę na zabawę. Musicie napisać przepis na pierniki (ciastka) i to nie byle jakie, takie Wasze ulubione. Do dzieła kochani. 
           
                          Foremki będą zapakowane w ....... TASZKĘ . 

        Jeśli czytacie to już wiecie , dla tych co nie czytają niech to będzie *niespodziewajka*. 


                                 



                                      Napisze tyle - kolor czerwony  ;))
             

                                       Karo i ja czekamy na przepisy  ;))









                          Dla stałych czytaczy - wzory - dzwonki szydełkowe










                   








                                    ***  balerinka  ***


               



14 komentarzy:

  1. Kurcze nie mam przepisu na Ciastka , ale za to na znakomity krem do tortu , ale śmiało można keksnąc go na ciacho ;) :D

    -200 gram masła
    -80 gram cukru pudru
    - 2,5 tabliczki mlecznej czekolady
    -330 gram smietanki 30%
    - oraz łyzka ciemnego kakao :D

    A wykonanie to już prześle skanem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaakceptowane ,
      z Karo wykorzystamy na ciasto Świąteczne ;))

      Usuń
    2. No to super :D polecam bo krem jest pyszny, przypomina mi taki prawdziwy krem do tortów :D

      Usuń
  2. Pierniki piekę ,ale czasu faktycznie nia mam ,więc wybacz .

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i znikam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WZORY SUPER,KIEDYŚ WYKORZYSTAM,POZDRAWIAM BALERINKO!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. super zabawa podaje przepis
    Pierniczki
    125g margaryny,500g mąki,200g cukru pudru,200g miodu,1 jajko,1 łyżeczka proszku do pieczenia,opakowanie przyprawy do piernika i 2 łyżeczki kakao
    wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.Rozwałkować grubość ok 5mm i wycinać pierniki piec ok 8-10 min 180 st wychodzi ok 50 szt
    smacznego:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham szydełkować i szyć też xD ciekawy blog, bede tu wpadac częściej, zapraszam do mnie, blog jest o szyciu narazie to początek blogowania ale mam nadzieje ze sie spodoba : ) http://toniejesttrudne.blogspot.com/
    ps. jeśli chcesz to mozesz go gdzieś zareklamować, będę wdzięczna bo jak narazie nie wiem za bardzo gdzie i jak i trudno mi trafić na blogi o podobnej tematyce
    pozdrawiam cieplutko, Justyna

    OdpowiedzUsuń
  6. wzory śliczne. Do tej pory korzystałam tylko z tego pierwszego. Moje ulubione ciasteczka to właśnie nie pierniczki. Mając te foremki zrobiła bym ciasteczka aspirynki którym właśnie można nadać kształt literek. Okrągłe ciasteczka szybko się nudzą. Dlatego te były by hitem na moim świątecznym stole.
    Przepis na aspirynki.
    Składniki na około 60 sztuk (już złożonych ciasteczek):

    350 g mąki pszennej
    240 g masła, zimnego
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić w malakserze lub ręcznie (masło posiekać nożem z mąką na kruszonkę, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

    Lukier:

    1 białko
    150 g cukru pudru
    Białko i cukier puder umieścić w miseczce. Rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru (można też mikserem). Powinien powstać w miarę gęsty lukier - lecz nie tak gęsty jak lukier królewski.

    Wykonanie:

    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy na grubość około 3 mm (lekko podsypując mąką) i wykrawać literki X MAS Układać je na blaszce, smarować cienką warstwą lukru (np. przy pomocy pędzelka).

    Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia.

    Ponadto:

    dżem do przekładania np. morelowy, malinowy, powidła lub Wasz ulubiony
    wiórki kokosowe
    Ciasteczka sklejać razem przekładając je dżemem od strony bez lukru. Boki ciasteczek smarować tym samym dżemem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesołych Świąt Balerinko!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. rodzinnych ,beztroskich i wesołych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana odezwij się proszę bo się bardzo martwię....

      Usuń
  9. Radosnych, pełnych prawdziwej magii Świąt Bożego Narodzenia ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  10. Samych szalonych i pięknych chwil w nadchodzącym roku ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  11. It was very useful for me. Keep sharing such ideas in the future as well. This was actually what I was looking for, and I am glad to came here! Thanks for sharing the such information with us.

    OdpowiedzUsuń

Thank you for writing to me - BALERINKA

WAŻNE ;)

Wszystkie zdjęcia umieszczone na tej stronie są moją własnością, chyba, że zaznaczono inaczej.Wykorzystanie ich w jakikolwiek sposób, bez mojej uprzedniej zgody, jest niezgodne z prawem.Wszystkie prace pokazane na tej stronie są mojego autorstwa – chyba, że w opisie zaznaczono inaczej.